Return to site

1e PlasticRoad-fietspad ter wereld geopend

Naast vele functionele vernieuwingen is het ook een ‘slim’ fietspad

· infrastructure,Smart City,InfraLytics,sustainability

Een wereldprimeur voor de provincie Overijssel en gemeente Zwolle: het eerste PlasticRoad-fietspad ter wereld is vandaag geopend in Zwolle. Gedeputeerde Bert Boerman en wethouder William Dogger fietsen samen met PlasticRoad-bedenkers Anne Koudstaal en Simon Jorritsma als 1e over het fietspad op basis van gerecycled plastic. Het idee werd drie jaar geleden gepresenteerd door wegenbouwer KWS (een Koninklijke VolkerWessels onderneming). Wavin en Total haakten in 2016 aan met hun expertise op het gebied van kunststoffen om het concept door te ontwikkelen tot een daadwerkelijk product. Naast de pilotlocatie in Zwolle volgt in november een tweede pilot in Giethoorn.

Het eerste PlasticRoad-fietspad is 30 meter lang en ligt aan de Deventerstraatweg tussen de kruising met de Lindestraat en de Verenigingstraat. De 30 meter plastic fietspad bevat evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen. De pilot is bovendien voorzien van diverse sensoren die alles meten wat er met en in de weg gebeurt, zoals de temperatuur, het aantal fietspassages en de belasting van de weg. Daarmee is de PlasticRoad ook het eerste smart fietspad ter wereld. 

Bedenkers van de PlasticRoad Anne Koudstaal en Simon Jorritsma: “Deze eerste pilot is een grote stap richting een duurzame en toekomstbestendige weg gemaakt van gerecycled plastic. Toen we het concept bedachten, wisten we niet hoe we een PlasticRoad moesten maken, nu weten we het.”

Nieuwe bestemming voor plastic afval

Wereldwijd wordt jaarlijks 350 miljard kilo plastic gebruikt. Het overgrote deel van het plastic afval wordt nog steeds gestort of verbrand. In Europa bevatten alle kunststoftoepassingen samen maar 7% gerecycled plastic.* De PlasticRoad geeft plastic afval een hoogwaardig, tweede leven door het te recyclen en toe te passen in een weg. Daarmee willen de bedrijven een bijdrage leveren aan het overschot aan plastic afval dat er nu is. De PlasticRoad-pilot in Zwolle is circulair en er is gebruik gemaakt van gerecycled plastic. Het uiteindelijke doel is dat de PlasticRoad voor 100% uit gerecycled plastic bestaat. 

Naast een mogelijke oplossing voor het plasticprobleem, is de PlasticRoad een manier om sneller een weg aan te leggen, met minder overlast en minder CO₂-uitstoot. De prefab, modulaire elementen maken dit mogelijk. De holle constructie bieden een oplossing voor het verbeteren van de (afval)waterafvoer, in het geval van extreme regenval.

Overijssel en Zwolle stimuleren innovatie

De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle zien een grote potentie in de PlasticRoad als oplossing voor de toekomstige uitdagingen en ambities. Zij kozen ervoor om gezamenlijk opdrachtgever te zijn voor de eerste twee pilots. Door de eerste klant te zijn van de PlasticRoad kan het nieuwe product in de praktijk worden getoetst op technische en economische haalbaarheid. 

Zo stimuleren beide partijen ondernemers met vernieuwende en duurzame ideeën en dragen zij bij aan een circulaire economie en een toekomstbestendige openbare ruimte.

Een ‘slim’ fietspad

Interessant is dat in dit nieuwe fietspad een vak volledig geïnstrumenteerd is door de Belgische startup Zensor. Zij installeerden een breed scala aan sensoren die continu de vervorming, stabiliteit, waterhuishouding en veroudering van het wegdeel opvolgen. Door de continu opvolging met slimme data-analyse heb je een continu beeld over de gezondheidstoestand van de weg en wordt het risico gekoppeld aan deze vernieuwende aanpak tot een minimum beperkt. De verzamelde gegevens en kennis zullen later gebruikt worden om een echte ‘slimme weg’ op te maken: daar waar wegdelen zelf laten weten wanneer ze hersteld moeten worden of wanneer de strooidiensten moeten uitrukken. Op deze manier komt een echte conditie-gebaseerde onderhoudsaanpak voor infrastructuur weer een stapje dichterbij. Dit vormt een belangrijke schakel in een proces om drama’s zoals het instorten van het Morandi viaduct in Genua te voorkomen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly